Névnapok: Ma: Konstantin Holnap: Júlia, Rita
Nyitólap > Bemutatkozunk > Névadónkról

Naptár

h k sz cs p sz v
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Bemutatkozunk

Névadónkról

Névadónkról

Fésűs Éva
(1926 – 2019)

A névfelvétel mérföldkő iskolánk életében, meghatározó az intézmény további működésében.

Fésűs ÉvaNevelési intézményről lévén szó, meghatározónak tartjuk, hogy a választott személy tevékenységével, szellemiségével tudjon hatni a fiatal korosztályra, példaértéke „örökérvényű” legyen.

„… bizonyosságot nyert, hogy jól döntöttem, amikor egyik hivatásomul a meseírást választottam. Olyan meseírást, ami nem valamiféle hobbi, hanem minden játékos szépsége, tarkasága mellett fontos nevelési eszköz, és része lehet a gyermekirodalomnak. Amit csak szívvel-lélekkel lehet vállalni” - mondta az írónő.

Fésűs Évát csodálatos meséin keresztül ismerte meg az ország. Nevéhez fűződik több mint húsz mesekönyv, háromszázötvenhárom rádióműsor és huszonnyolc mesejáték. Hősei szeretetreméltóak, ügyesek, furfangosak, történetei meghatóak és tanulságosak. Ő „a kicsik, a sete-suta őzikék, névtelen ezüsthegedűsök” igazában hitt, „és azokéban, akik végig szürke nyuszikák maradnak, sok galibát csinálnak, de okulnak és igyekeznek mindent jóvátenni, miközben példát mutatnak szeretetből és barátságból". Megható történetei alapvető erkölcsi igazságokat közvetítenek valamennyi korosztály számára.

„A jóért, a boldogságért küzdeni kell. A jó nem magától győzedelmeskedik, azért tenni kell. A boldogság nem röpül csak úgy a szívünkbe. Nem tétlenkedhetünk. A jóért való küzdelmünket nem adhatjuk fel” – fogalmazott egy interjúban.

Életrajz röviden

Fésűs Éva 1926. május 14-én született Cegléden. Gyermekéveit Kiskunhalason töltötte. 1950-ben kötött házasságot Temesi Lajossal Kaposváron, itt alapított családot. Nyugdíjba vonulásáig gyors- és gépírónőként dolgozott.

A mesék és az irodalom világa már kisgyermekként elbűvölte, tízéves korától rendszeresen írt verseket. Meseírói pályafutása rádiójátékokkal kezdődött az ötvenes években, húsz éven keresztül volt a Magyar Rádió Gyermekosztályának külső munkatársa. Mesejátékai, verses meséi közül a Nyúl a cilinderben, a Tapsikáné fülönfüggője, az Aranypofácska a legismertebbek.

1969-től dolgozott a Magyar Televíziónak is, ő írta többek között a nagy sikert aratott A palacsintás király és a Csaló az üveghegyen című mesefilmek forgatókönyvét.

Nyugdíjazása után férje buzdítására kezdte el meséit, mesejátékait mesekönyvekké átdolgozni. Első komoly önálló kötete, „Az ezüsthegedű” 1987-ben jelent meg. A könyv azóta 12 kiadást ért meg. Ezután sorra születtek a mesekönyvek. Felnőtteknek szóló verseit – amelyeket fiatal korától írt – 2016-ban ismerhette meg a közönség.

Nem csak meséket, hanem verseket is írt gyerekeknek A békakirály inge és A zselici rét alatt címmel.

Több évtizedes gyermekirodalmi munkássága elismeréséül Fésűs Éva számos kitüntetésben részesült. Többek között az IBBY-díj, a Kaposvár Díszpolgára cím, a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje, a Kossuth-díj és a PRIMA-Díj árulkodnak gazdag életművéről. Bővebben az alábbi linken: https://www.fesuseva.hu/eletrajz.

A névfelvétel kapcsán úgy szeretnénk hagyományt teremteni, hogy az állandó, évről-évre ismétlődő programok mellett mindig egy-egy új elemet kapcsolunk be, bővítjük a programok körét. Ezekkel a feladatokkal biztosíthatjuk a gyermekek számára a felfedezés örömét és sokszínűségét továbbá egyre gazdagodó képet nyerhetnek névadójukról. Reméljük egyre többen válnak „szabaddá”, ahogy Éva néni mondta:

„A könyvet megfoghatom és bárhova magammal vihetem, és előttem van a világ, ami benne van, ez jelenti a szabadságot.”

< Vissza az előző oldalra

© 2010 taszariskola.hu - Minden jog fenntartva.